Kokemusasiantuntija

"Nimeni on Satu ja olen koulutettu kokemusasiantuntija. Olen ennen kaikkea läheinen mutta myös omakohtaisen kokemuksen omaava. Läheisenä olen ollut apu, turva, tuki sekä rinnalla kulkija kun elämässä on ollut kriisiä, kipuilua sekä vakavia ongelmia.

Siinä elämänvaiheessa kun olen antanut läheiselleni kaiken avun ja tuen, olen unohtanut itseni. Tämän
vuoksi uupumus on vienyt masennukseen. Kahdesti. Apua ymmärsin hakea ja pyytää mutta vasta aivan liian
myöhään. Onneksi havahduttuani omaan pahaan olooni sain täyden tuen omalta työterveysasemaltani, oman kaupungin
sosiaalitoimesta sekä ennen kaikkea perheeltä ja ystäviltä.

Läheiset ovat tärkeitä, heidän tuki sairastuneille tai muuten oman elämänsä kanssa kipuileville on erittäin
tärkeää joten heistä on pidettävä huoli. Yhtä lailla heidän hyvinvointiaan on tuettava, huomioita heidät ja oltava
heille läsnä, jotta he jaksavat auttaa ja tukea omaa lähimmäistään. Tämän vuoksi myös minä haluan olla
kokemusasiantuntijana läheisten asialla. Kiitos 😊"

Siinä lyhykäisyydessään esittelyni kun esittelen itseni kokemusasiantuntijana. Valmistuin ensin vuonna 2022 Rasekon ammattiopiston kokemusasiantuntijan koulutuksesta ja vielä sitten vuotta myöhemmin huhtikuussa 2023 Varhan eli Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kokemusasiantuntijakoulutuksesta. Kumpikin koulutus piti sisällään paljon infoa, neuvoja sekä tietoa. Ennen kaikkea se kuitenkin antoi itselle varmuutta lähteä tielle, joka ei ole helppo mutta antaa varmasti paljon sekä mahdollistaa tavan tehdä hyvää sekä auttaa muita.

Kokemusasiantuntija on siis omakohtaisen kokemuksen omaava henkilö. Kokemusta voi olla esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden käytöstä sairauden, kuntoutuksen tai toipilaan näkökulmasta sekä myös vaikkapa läheisen roolissa. Tänä päivänä kokemusasiantuntijoita koulutetaan ja koulutusten kautta heitä voidaan käyttää vertaistukena, rinnalla kulkijana, tukihenkilöinä, sote ammattilaisten työparina, luennoitsijoina sekä suunnittelu- ja kehittämistehtävissä jne. Kokemusasiantuntijat eivät ole siis hoito- tai hoiva-alan ammattilaisia vaan oman kokemuksensa, elämänsä ammattilaisia jotka voivat kokemuksiensa kautta antaa näkökulmaa asioihin. Kokemusasiantuntijat ovat ennen kaikkea positiivisia esimerkkejä siitä mitenkä tulevaisuuteen luodaan uskoa ja toivoa niille jotka kaipaavat juuri sillä hetkellä tukea ja apua vaikeassa elämän tilanteessa.

Itse lähdin kouluttautumaan koska en halunnut kenenkään joutua läpikäymään samaa savottaa kuin minä oman elämäni kanssa. Omalla kohdalla yksi elämän tapahtumista johti siihen että läheisenä sairastuin itsekin. Syynä tähän oli liian haasteellisen elämäntilanteen kanssa kamppaileminen ilman apua, tukea tai tietoa siitä mitä pitäisi tehdä. Kaiken kaaoksen keskellä keskityin vain läheisen auttamiseen, tukemiseen, avun hakemiseen sekä tilanteisiin joissa laitoin oman hyvinvointini taka-alalle. Kun havahduin omaan pahaan olooni, jaksamattomuuteen ja voimattomuuteen, olin jo sen verran syvissä vesissä että uupumus oli muuttunut masennukseksi. Tässä vaiheessa oltiin vielä keskellä syvintä kriisiä sen rakkaan ihmisen kanssa joka tarvitsi tukea 24/7 ja jonka tilanteessa tarvittiin jo ammattilaisten apua kiiruus asteella "eilen". Tätä sitten yritin läheisenä hoitaa vaikka oma tilanteeni olisi tarvinnut myös hoitoa, apua ja lepoa. 

Kun tätä nyt tässä kirjoittelen on tuosta romahtamispisteestä kulunut jo jonkin aikaa. Siihen luisuttiin salakavalasti, huomaamatta, mutta sieltä ylös pääsyyn ja tervehtymiseen tarvittiin huomattavasti enemmän. En missään tapauksessa voi väittää että olisin ollut viikoissa tai edes muutamissa kuukausissa täysissä sielun ja ruumiin voimissa vaan voimia kasvatettiin takaisin joka päivä pienin askelin. Kukaan ei ansaitse samanlaista läpikäyntiä joten siksi haluan auttaa, tukea, ennalta ehkäistä ja antaa toivoa niille jotka ovat vastaavassa elämäntilanteessa ja jotteivat joutuisi käymään ehkä ihan yhtä kovissa haasteissa kuin itse aikanaan.

Vielä lopuksi haluan muistaa niitä hienoja, tärkeitä ja persoonallisen ihastuttavia ihmisiä joihin olen saanut tutustua kokemusasiantuntijana. Koulutuksissa on ollut puhdasta elämäniloa, persoonallisuutta sekä suuria tunteita. Olen nöyränä, hiljaisena ja kunnioittavalla asenteella kuunnellut kaikkia niitä elämän kolhuja joita rakkaat kanssa kulkijat ja nykyään voi sanoa jo "kollegat" ovat kertoneet. Eletyt elämät eivät ole olleet helppoja ja niissä on ollut paljon pahuuttakin, mutta nämä ihmiset ovat kaiken kokemustensa jälkeen aitoja, ihastuttavia, elämän myönteisiä sekä äärettömän kiitollisia kaikesta siitä mitä saavat vielä kokea. Kiitos kun olette ja jatketaan yhdessä eteenpäin samalla asenteella 💛✨


Kuva valmistuneesta kokemusasiantuntijasta 




Kommentit